Hodočašće mladih iz Vođinca u Prkovce

VOĐINCI (TU) – Na poticaj mladih vjernika i župnika Župe Kraljice sv. Krunice iz Vođinaca, vlč. Ante Šiška, u subotu 12. svibnja vjernici su hodočastili pješice u 11 kilometara udaljene Prkovce, marijansku filijalu gdje se na poseban način štuje Gospa Lurdska.

Hodočašće je započelo u devet sati izjutra ispred župne crkve u Vođincima, gdje se okupilo 44 radosnih vjernika, većinom mladih. Laganim korakom, uz pjesmu i razgovor, krenuli su put Prkovaca. Cijelim putem pratili su ih vatrogasci DVD-a Vođinci i osiguravali cijelo hodočašće.

Ovogodišnji krizmanici, ali i drugi mladi, predvodili su molitvu krunice te uz župnikovu pomoć uspjeli izmoliti cijeli ružarij. Za tjelesnu okrepu hodočasnika pobrinule su se dvije retkovačke obitelji, koje su im priredile razna peciva i osvježavajuća pića i time olakšali hod do Prkovaca.

Hodočasnici su na odredište stigli oko 11:30 sati. Ondje su ih radosno iščekivali ondašnji župljani. Nakon kratkog odmora uslijedila je sveta misa kao vrhunac hodočašća, koju je predvodio župnik Ante Šiško. U svojoj homiliji naglasio je da je važno da ove dvije župe ostanu povezane i to upravo pod skutom Blažene Djevice. Nakon mise mladi su se družili i odigrali kratku društvenu igru.

Uslijedio je povratak svojim domovima. Naši vatrogasci, ali i Prkovčani dobra srca bili su spremni prevesti hodočasnike u Vođince. Petnaestak mladih je pak odlučilo da će i natrag ići pješice. Umorni od hoda, vratili su se radosni i ispunjeni svojim obiteljima. Marijan Ćuk