Grkokatolički vjernici proslavili svetkovinu Pokrova Presvete Bogorodice

BUKOVLJE (TU) – Katolički vjernici grčkog obreda iz filijalne zajednice Pokrova Presvete Bogorodice u Bukovlju, proslavili su u nedjelju, 30. rujna svoj crkveni god.

Svečanu arhijerejsku liturgiju služio je vladika križevački Nikola Kekić, a suslužili su domaći slavonskobrodski grkokatolički župnik o. Aleksandar Hmilj, p. Josaphat Mosha, rimokatolički podvinjski župnik te grkokatolički svećenici preč. Ivan Barščevski i o. Nikola Stupjak.

U svojoj homiliji vladika Kekić promišljao je o ulozi i važnosti nedjelje u kršćanskom životu: „Sam je Bog, kako čitamo u Knjizi Postanka, posebno posvetio sedmi dan u tjednu. A tom je danu utisnut i poseban pečat jer je Isus Krist taj dan uskrsnuo. Zato je nedjelja – Dan Gospodnji – za nas kršćane najvažniji dan u tjednu kada moramo misliti na naš susret s Isusom Kristom. Svaki svjesni kršćanin to radi: nedjeljom nađe vremena za Boga, a sve drugo pusti.“ Propovjednik je tako svim okupljenim vjernicima na srce stavio redovito slavljenje nedjeljne liturgije rekavši kako za istinskog kršćanina nema važnije stvari od susreta s Isusom Uskrslim.

U drugom dijelu propovijedi vladika Kekić progovorio je o ulozi Bogorodice Marije u povijesti spasenja predstavljajući i tumačeći važnije marijanske svetkovine i blagdane u ciklusu crkvene godine. U tom se kontekstu osobito dotaknuo slavlja Pokrova Presvete Bogorodice naglasivši kako je taj blagdan nastao u Carigradu 911. godine. Svoje razmišljanje vladika je zaključio: „Okupljeni u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice njoj povjeravamo svoje živote, povjeravamo sve svoje molitve, svoje muke i jade, svoja nadanja, da ona prenese naše i molitve svih koji ovdje dolaze pred lice Svevišnjega.“

Slavlju su nazočili i grkokatolički vjernici iz Slavonskog Broda, Sibinja i Gornjih Andrijevaca te rimokatolički vjernici iz Bukovlja. Nakon svečane liturgije, koja je služena i pjevana na ukrajinskom i hrvatskom jeziku, svi su nastavili druženje za zajedničkim stolom u dvorištu crkve. Bruno Diklić