Gospa Brze Pomoći – radost kršćanskih obitelji

SLAVONSKI BROD (TU) – Tisuće hodočasnika s različitih strana slijevalo se od ranih jutarnjih sati u ponedjeljak 8. siječnja u župu i svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, koja je toga dana proslavljala svoj crkveni god – svetkovinu Gospe Brze Pomoći, te središnji hodočasnički dan svetišta pod geslom „Radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš!“.

Slavljeno je sedam misnih slavlja kojima je prethodila prigodna marijanska pobožnost te mogućnost pristupa sakramentu ispovijedi za koji je na raspolaganju bio veći broj svećenika. Najviše hodočasnika, njih oko 2.500, sudjelovalo je na središnjem euharistijskom slavlju, koje je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Uz brodske svećenike i goste suslavio je i generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

U svojoj homiliji biskup Škvorčević potaknuo je hodočasnike da više promišljaju što je sve Bog učinio i čini za nas, da mu budemo zahvalni te da poput Marije njegovu riječ slušamo i u svom konkretnom životu provodimo, uzvraćajući tako na njegovu beskrajnu ljubav. „Marija, Isusova Majka, ušla je u svatove dvoje mladih ljudi koji žele živjeti bračno i obiteljsko zajedništvo. Potičući Isusa da učini znak pretvaranja vode u vino ona je željela pokazati da je njihovo bračno zajedništvo postalo nešto čvrsto, snažno, novo, blagoslovljeno. Željela je pokrenuti raspravu i o Isusovoj prisutnosti u obitelji“, ustvrdio je biskup.

Svjestan poteškoća koje prate današnje stanje bračno i obiteljsko zajedništvo, pozvao je sve članove obitelji da mole i čine isključivo ono što im Isus kaže. Zazvavši zagovor nebeske Majke da pomogne da u naše pameti i duše siđe još više svjetla Božjega, kako bi živjeli dosljedno opredijeljeni za Božje vrijednosti života, na kraju je zaključio: „Od početka ovoga svetišta uvjeren sam bio, da gdje god je Marija prisutna vjerom i zagovorom ona nas upućuje na Božju istinu o nama ljudima. I kada uz njezinu pomoć nastojimo Božju istinu živjeti u svakom periodu svoga života, opredijeljeni i čvrsti, tada postaje nevažno hoće li naši u Saboru izglasati zakone koji su protuljudski i protunaravni, jer mi smo kao vjernici u Hrvatskoj opredijeljeni za Isusa, za ono što je njegovo. Zato smo pozvani to Božje i činiti, makar za to trebalo i trpjeti. Takvima je Isus uputio pohvalu kad je svojoj Majci rekao: „Blaženi oni koji Božju riječ slušaju i vrše je!“ Blažena ti, Marijo, koja si Božju riječ slušala i vršila. Pomozi nam da i mi budemo svrstani među takve blaženike!“

Kao višegodišnji župnik ove župe i svetišta, preč. Ivan Lenić naglasio je da je to napose „obiteljsko svetište“, jer se od samog početka čašćenja Gospe Breze Pomoći u njemu molilo i pastoralno djelovalo u prilog dobra obitelji. Pojasnio je kako je geslo „Radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš“ uzeto iz zaziva litanija Gospi Brze Pomoći upravo stoga jer su one iznikle iz duha pobožnosti Gospi Brze Pomoći; da je Gospa i radost čestitih obitelji, uzor majkama, svjetlo očevima, zaštitnica mladeži… „Zato početak ove godine stavljamo pod znak obitelji, jer je obitelj temeljna stanica i Crkve i društva. Ujedno je ovo i duhovna priprava u godini kada ćemo slaviti treći po redu Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji“, rekao je župnik Lenić. Najavio je također proslavu 175. obljetnice rođenja i krštenja najvećega sina grada Slavonskog Broda, sluge Božjega Josipa Stadlera, koju ta župa proslavlja ovoga mjeseca.

Svetkovini je prethodila trodnevnica, koju su od petka 5. do nedjelje 7. siječnja uz večernje mise u 18.30 sati predvodili svećenici koji djeluju na području župe ili su u njoj bili župni vikari: fra Marijan Kovačević, vikar brodskoga Franjevačkoga samostana, zatim vlč. Ivica Tušek, župnik u Lipovcu te preč. Jakob Šunjara, župnik u Svilaju i dekan. Također i ostala misna slavlja na sam blagdan Gospe Brze Pomoći predvodili su bivši župni vikari, đakoni i pastoralni suradnici u župi i svetištu. Brankica Lukačević