Godina obnove župne crkve u Bošnjacima

BOŠNJACI (TU) – Nakon svečano proslavljene zavjetne i jubilejske 2016. godine, tekuća je u Župi sv. Martina, biskupa u Bošnjacima bila proglašena Godinom obnove župne crkve. Radovi na preuređenju te najzapuštenije i najveće crkve Županjskoga dekanata započeli su prije dvije godine obijanjem žbuke, a nastavljeni pripremnim radnjama za obnovu njezine unutrašnjosti.

Prošlogodišnjim postavljanjem elektroinstalacija pristupilo se žbukanju zidova, a pred zimu se crkva opskrbila sustavom grijanja (ventilokonvektori). Radovi su nastavljeni početkom ove godine saniranjem pukotina oko prozora, na svodu i u sakristiji te uklanjanjem trošnih i liturgijskome prostoru neprilagođenih sjedala.

U veljači je obavljeno sondiranje oslika crkve kojim se utvrdio izgled prije posljednje obnove osamdesetih godina prošloga stoljeća, a početkom svibnja započelo je i samo oslikavanje. Prije Uskrsa završena je rekonstrukcija korskoga poda i ograde te su u crkvu instalirana nova hrastova klecala, dok je sakristijski prostor osvježen vanjskom i unutarnjom stolarijom. Koncem ljeta dovršen je unutarnji oslik te su postavljeni novi prozori kao priprema za nadolazeće vitraje.

U bočnoj niši u svetištu naslikana je slika sv. Leopolda Bogdana Mandića, a u listopadu su na prozore u svetištu postavljeni vitraji s likovima sv. Nikole Tavelića, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca. U crkvu je isto tako postavljeno novo ozvučenje i rasvjeta. Pred župni god sv. Martina, biskupa s restauracije je vraćen glavni oltar gdje je uz retuširanje svečeve slike i povratak izvornoga oslika vraćena i oltarna menza sa svetohraništem. U studenome su uzidane menze za bočne oltare, a ovoga je mjeseca postavljen novoizgrađeni oltar Presvetoga Srca Isusova čime su radovi za ovu obnoviteljsku godinu privedeni kraju.  

Kako je u planu bilo dovršenje većine radova u crkvenoj unutrašnjosti bošnjačka je župa proglasila navedenu obnoviteljsku godinu u čiju je korist organizirana donatorska večera kao i niz drugih akcija. Antun Lešić