Framaška obećanja

OTOK/OSIJEK (TU) – U subotu, 2. veljače, na blagdan Svijećnice otočki framaši su u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog pod geslom „Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim“  obnovili, a neki po prvi puta dali svoja obećanja da će, na poziv Duha Svetoga, kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje po uzoru na sv. Franju Asiškog. Deset framaša Frame Osijek Jug 2 u osječkoj Župi Svete Obitelji dalo je 26. siječnja svoja obećanja pod geslom „Pokazao si mi put život“. 

Otok

Otočka Frama ima 24 člana, 11 ih je prvi puta dalo obećanja, a 13 framaša obećanja je obnovilo. Ovom prigodom ujedno je proslavljen i 18. rođendan otočke Frame. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje na kojemu se okupio veliki broj župljana i gostiju,  predvodio je fra Matija Marijić, a koncelebrirali su fra Željko Klarić i  domaći župnik preč. Antun Knežević. Kako je Svijećnica i Dan Vjere i Svjetla i Dan osoba posvećenog života, misnom slavlju su nazočili članovi Zajednice Vjera i Svjetlo Živi potočić iz Župe Otok te redovnici i redovnice.

U homiliji se fra Matija osvrnuo na framaško obećanje i na sadržaj pročitanog odlomka iz Lukina Evanđelja. Svečani ulazak framaša sa svijećama u rukama povezao je sa simbolikom svjetla koje će im obasjavati put. Podsjetio je da znamo Tko je to svjetlo i napomenuo da smo Ga nedavno primili kao malo dijete. „Da bismo to shvatili treba nam pomoć Duha Svetoga. Ali kad primimo to svjetlo, njime ćemo biti potpuno obasjani i prosvijetljeni”, rekao je propovjednik. „Kao što je Šimun uzeo Isusa u ruke i rekao: Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga, tako i vi, dragi framaši, morate uzeti Isusa u ruke i zajedno s njim kročiti kroz život. On je naša svjetlost. I ova svijeće koju držite u ruci i koju smo blagoslovili, ne gori tek tako. Ona nas vodi k našem Gospodinu na prosvjetljenje”, naglasio je fra Matija.

Fra Matija je čestitao članovima Vjere i Svjetla i braći redovnicima i redovnicama njihov blagdan i zaželio da im Bog da puno snage i svjetla na njihovom putu služenja.

Na misnom slavlju nazočila su, uz mnogobrojne župljane, područna bratstva: Frama Sikirevci,  Vukovar-Borovo Naselje,  Osijek – Jug II, Vinkovci – BSM,  Vukovar,  Bošnjaci, Našice,  Đakovo,  Belišće,  Osijek – Tvrđa,  Slavonski Brod te Frama Zagreb – Kaptol.

Misno slavlje uveličali su Mješoviti zbor “Bl. Alojzije Stepinac” pod ravnanjem prof. Jana Valenćika i Zbor mladih “Gracija” pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo, bivše framašice.

Po završetku misnog slavlja slijedio je kulturno-duhovni program u kripti crkve koji je s framašima pripravila i uvježbala njihova duhovna asistentica s. Marta Kovačić. Obećanjima je prethodila duhovna obnova koja je započela još u prosincu prošle godine, a vodio ju je fra Matija, područni duhovni asistent. Mira Bošnjaković

 Osijek

Tijekom misnoga slavlja koje je predvodio fra Matija Marijić, duhovni asistent prvi puta su svoj “Evo me!” pred Gospodinom izrekli: Igor Radoš, Iva Šalinović i Stela Milinković. Karla Milinković, Filip Pavličević, Domagoj Ivančić, Mario Ćališ, Katarina Petanjak, Elena Zeko i Martina Mikulić obnovili su svoja obećanja. „Za obećanja smo se duhovno pripremali tijekom cijele godine, a službenu duhovnu obnovu imali smo u četvrtak prije obećanja. Priprava se sastojala od svete mise, klanjanja i nagovora našeg duhovnog asistenta fra Dragutina Bedeničića“, pojasnili su framaši. U nagovoru, fra Dragutin je pojasnio važnost načina odnosa prema drugima te nužnost prihvaćanja u bratstvo, kao i o pomoći Duha Svetoga. Nakon nagovora duhovni asistent je s framašima molio zaziv Duhu Svetomu, a nakon svakoga pročitanog zaziva framaši su odgovarali s „Vjerujem“.               

Fra Matija je u homiliji ohrabrio prisutne framaše da posvete svoj život Bogu i bližnjima. Slavlje obećanja nastavilo se poslije mise u prostorima župe gdje je prikazan kratki film koji su framaši snimali tijekom zadnja dva mjeseca. Gosti su dobili i prigodnu zahvalu za sudjelovanje – multifunkcionalne zahvalnice na kojima je nadograđeni logo osječke Frame Jug 2. Stela Milinković