Ekumenski koncert u Čereviću

ČEREVIĆ (TU) – Na sedmu vazmenu nedjelju 13. svibnja u župnoj crkvi sv. Josipa u Čereviću kod Beočina u Srbiji upriličen je Ekumenski koncert na kojemu su nastupili Crkveni zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, Muški pjevački hor SPC opštine sv. Save Čerević i Pravoslavni hor sv. Roman Slatkopojac iz hrama Svetog apostola Pavla (koji se nalazi u krugu Vojne bolnice) u Petrovaradinu.

Prije početaka koncerta domaćin župnik župe u Čereviću vlč. Zdravko Čabrajac pozdravio je sve prisutne zborove koji su se odazvali nastupiti na ovome koncertu, kao i predstavnike lokalnih vlasti predvođenih predsjednikom skupštine općine Beočin i njegove suradnike, kao i paroha parohije sv. Save protonamjesnika Mirka Mišanovića, te sve okupljene vjernike župe Čerevića i Beočina i ostale goste, napose iz sestrinske pravoslavne Crkve.

Uz bogati repertoar crkveni i liturgijskih napjeva dviju Crkava, koncert je započeo nastupom Muškog pjevačkog hora SPC opštine sv. Save Čerević izvođenjem molitve Oče naš na staroslavenskom jeziku, potom je uslijedio nastup Pravoslavnog hora sv. Roman Slatkopojac koji je uz napjeve koji se pjevaju tijekom liturgije otpjevao i jedan liturgijski napjev na latinskom jeziku. Posljednji zbor koji je nastupio bio je Crkveni zbor iz župe u Srijemskim Karlovcima koji je izveo nekoliko uskrsnih pjesama koje se pjevaju tijekom uskrsnoga vremena u Katoličkoj Crkvi. Svoj nastup je sam zbor zaključio pjevanjem Kraljice neba.

Nakon izvođenja Kraljice neba uslijedila je zahvala župnika vlč. Zdravka Čabrajca samim zborovima kao i samim vjernicima na izrazito lijepom odazivu. Sam koncert je zaključen zajedničkom izvedbom napjeva Na mnogaja ljeta, nakon kojeg je uslijedilo druženje u župnome stanu. Davor Kormanjoš