Druga sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a

ZAGREB (TU) – Upravno vijeće Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika Vijeća đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića održalo je svoju drugu sjednicu u srijedu 2. listopada u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Izvješće o radu Centra u razdoblju od prethodne sjednice podnio je njegov pročelnik, prof. dr. Stjepan Baloban. Istaknuo je da su napravljene sve potrebne pripreme za realizaciju novih emisija o socijalnom nauku Crkve u programu Hrvatskoga katoličkog radija od listopada ove godine. Emisija Blago socijalnog nauka Crkve emitirat će se svake srijede u 9.30 sati, a emisija Socijalni govor Crkve svakog posljednjeg utorka u mjesecu u 20 sati.

Nazočne je upoznao i s poduzetim aktivnostima oko izrade nove mrežne stranice Centra o čemu je detaljnije govorila tajnica Centra dr. Dubravka Petrović Štefanac. Na sjednici je potom bilo govora o simpoziju o enciklici pape Franje „Laudato si“, enciklici o brizi za zajednički dom, koji bi se trebao održati u prvom kvartalu iduće godine.

Članovi Vijeća složili su se da je iznimno važno u našoj crkvenoj i široj društvenoj javnosti upoznavati i promišljati o sadržaju i glavnim smjernicama te važne socijalne enciklike u kojoj papa Franjo upozorava na potrebu promjene ophođenja prema stvorenoj stvarnosti koju nam je Bog Stvoritelj darovao i povjerio na upravljanje.

Posebna pozornost posvećena je promišljanjima i planovima za 6. Hrvatski socijalni tjedan koji bi se trebao održati na jesen iduće godine u Zagrebu i to na temu Demografija – iseljavanje – migracije. Razmotrena su neka pitanja vezana za termin i konkretno mjesto održavanja te su dane smjernice oko uspostavljanja programskog i organizacijskog odbora toga važnog događaja koji bi trebao okupiti brojne stručnjake kao i predstavnike svih (nad)biskupija iz Hrvatske i dati doprinos promišljanju o tim gorućim pitanjima hrvatske sadašnjosti i budućnosti, izvještava Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije. IKA