Đakovačko-osječka nadbiskupija bogatija za devetoricu svećenika

ĐAKOVO (TU) – FOTOGALERIJA – Tijekom svečanog misnog slavlja o svetkovini apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u petak, 29. lipnja 2018., polaganjem ruku i posvetnom molitvom đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra za prezbitere su zaređeni đakoni: Zlatko Hnatešin (Župa sv. Filipa i Jakova apostola u Grgurevićima, filijala Jakačina Mala), Luka Ivković (Župa Presvetog Trojstva u Budimcima, filijala Lug Subotički), Blaž Jokić (Župa sv. Martina biskupa u Privlaci), Patrik Križanac (Župa Svih svetih u Đakovu), Ivan Kunčević (Župa sv. Martina biskupa u Privlaci), Ante Lučić (Župa Dobroga Pastira u Đakovu), Božidar Nađ (Župa sv. Luke evanđelista u Josipovcu), Nino Perica (Župa Uzvišenja Svetog Križa u Osijeku) te Gabrijel Prekratić (Župa sv. Rozalije djevice u Ivanovcu).

Podsjećajući na mnogostrukost slavlja – slavlje nebeskog zaštitnika đakovačke Prvostolnice i Prvostolnoga Kaptola sv. Petra, apostola; slavlje sv. Petra i Pavla kao svetih zaštitnika konkatedrale u Osijeku te zaštitnika biskupskog grada Đakova i grada Osijeka, drugoga sjedišta ove Nadbiskupije – nadbiskup je posebno pozdravio ređenike, rekavši: „U ime svih nas okupljenih pozdravljam vas, dragi ređenici, koji danas Kristu Gospodinu poklanjate i na raspolaganje stavljate čitav svoj život, biće, snagu, srce i ljubav – sve što imate i što jeste. I istodobno po svećeničkom ređenju bivate suobličeni njemu: Kristu Glavi i Pastiru Crkve te prihvaćate njegovu pastirsku službu i poslanje.“

Mons. Hranić zatim je uputio pozdrave nadbiskupu i metropolitu u miru Marinu Srakiću, članovima Prvostolnog kaptola sv. Petra, apostola u Đakovu, biskupskim vikarima na čelu s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćurićem; tajniku Apostolske nuncijature u Čileu mons. Većeslavu Tumiru, a napose zajednici Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu na čelu s rektorom mo Ivanom Andrićem te akademskoj zajednici Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Na poseban način nadbiskup je pozdravio i sve svećenike, među njima napose župnike župa ređenika i župa u kojima su proveli đakonski praktikum, potom roditelje koji su Crkvi dali svoje sinove te rodbinu i prijatelje ređenika.

Svetko­vina bogate različitosti poslanja Crkve

U svojoj homiliji nadbiskup Đuro ocrtao je dvojicu apostolskih prvaka, sv. Petra i sv. Pavla, koje prikazuje i središnja freska u apsidi đakovačke katedrale, ističući njihovu različitost u porijeklu, naobrazbi, karakteru, stilu i načinu razmišljanja. Citirao je zatim jedno staro predslovlje koje kaže: Petar je zanijekao da bi bolje vjerovao, Pavao je bio oslijepljen da bi bolje vidio… jedan otvara, drugi omogu­ćuje ulazak, obojica primaju vječno Kraljev­stvo, a potom poručio: „Služili su Gospodinu na različite nači­ne, ponekad tako suprotstavljene da se čini da nemaju ništa zajedničkoga. Ali obojica su za­pravo nasljedovali Gospodina, bili su izabra­ni, pozvani i poslani. Povezivalo ih je izabranje, poziv i poslanje u služenju Kristu. Upravo na temelju toga zajedničkog poziva i posla­nja mogli su na različite načine dati pravo lice kršćanskom poslanju. Mogli su postati teme­ljem Crkve u Rimu koja u ljubavi predsjeda svim Crkvama. I zato su braća i prijatelji, i za­to ih treba slaviti zajedno jer svjedoče o za­jedništvu u različitosti, o zajedništvu uteme­ljenom na Kristovoj ljubavi za Crkvu i svijet. I prikazani su zagrljeni ili kako zajedno drže Crkvu koju su utemeljili jer ih povezuje Krist koji nas sve u našoj različitosti okuplja u svo­ju Crkvu. Stoga je i današnje slavlje svetko­vina bogate različitosti poslanja Crkve, po­slanja u koje svatko ugrađuje sebe sa svojim vlastitostima, sa svojim pozivom i poslanjem, sa svojim darovima. I svi se ugrađujemo u zajednicu Crkve, koja je otajstveno tijelo Kristovo.“

Gospodin je onaj koji vas pridružuje sebi

Obraćajući se ređenicima, nadbiskup Đuro podsjetio ih je kako je Bog očaran svakim od njih jer ih je On stvorio, svoj pogled zaustavio na njima, izabrao ih i pozvao. „Bez obzira na vaše i naše razlike u sposobnostima i darovima, u temperamentu, karakteru, sklonostima i pristupima, i vi ste poput Petra i Pavla, rođeni iz Božje ljubavi koja nam je progovorila u Isusu Kristu. Rođeni ste iz Riječi Božje, iz Evanđelja po sakramentima Crkve. Isus je postao čovjekom da nas spasi preko svoje „ljudskosti“ i zato za ostvarenje svoga spasenjskoga nauma treba vašu ljudskost, Vaše razlike i posebnosti unutar prezbiterija ove nadbiskupijske zajednice u kojoj živi i ostvaruje se i jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva – s Petrom na čelu“, rekao je mons. Hranić i nastavio: „Svi, a na osobit način onaj koji po svećeničkom ređenju biva suobličen Kristu Glavi i Pastiru Crkve, živimo po daru Očeve milosti, od njegove riječi objavljene u povijesti spasenja, snagom krsnog pritjelovljenja utjelovljenom, raspetom i uskrslom Kristu i njegovoj Crkvi, snagom i milošću koju primamo iz sakramenta euharistije i pomirenja – a vi od danas, dragi ređenici, i snagom milosti svetoga reda. Gospodin je onaj koji vas pridružuje sebi i šalje vas da dragocjeno blago njegove milosti i ljubavi, njegovu radosnu, osloboditeljsku i spasenjsku riječ, što ih danas po svećeničkom ređenju povjerava vama, dijelite i svjedočite s drugima“, naglasio je mons. Hranić.

Svesrdno molite Boga za njih

Roditelje, župljane, prijatelje, rodbinu ređenika i sve vjernike nadbiskup je potaknuo na molitvu, rekavši: „Želite i trebate doista svete, Kristu suobličene, revne i požrtvovne, u ljubavi i dobroti velikodušne svećenike, zauzete u naviještanju Božje riječi, u katehizaciji, u svjedočenju Kristova čovjekoljublja u djelima dobrotvornosti i svjedočenju ljubavi za slabe, bolesne, siromašne, za one koji su se udaljili od crkvene zajednice, a možda i od Krista Gospodina, slobodne od sebe, od egoizma i sebičnosti u svome srcu. Svesrdno molite Boga za njih da Krist Gospodin koji se utjelovio može djelovati i po njihovoj „ljudskosti“, da i uz njih stoji kao što je – prema Pavlovu svjedočanstvu – stajao uz njega i krijepio ga da se i po njima razglasi poruka Božje ljubavi, dobrote i milosrđa za svakoga čovjeka; da i u njima bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu, da i oni budu pastiri koji će svoj život velikodušno darivati svome stadu, da im vršenje Isusovog poslanja ne postane vršenje nekog posla, neka djelatnost koju vrše u određeno radno vrijeme, nego da 24 sata na dan žive za Isusa Krista i njemu trajno služe.“ Na kraju svoje homilije nadbiskup Đuro sve je ređenike i sve svećenike povjerio zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve.

Nakon predstavljanja ređenika, na koje je, prostrte pred oltarom, zazvan zagovor Svih svetih, uslijedilo je polaganje ruku, prvo nadbiskupa, a potom svih prisutnih svećenika, izricanje molitve ređenja, odijevanje novozaređenih svećenika u misno ruho, pomazivanje njihovih dlanova te predavanje euharistijskih darova. Potom su se tek zaređeni svećenici pridružili nadbiskupu i ostalim koncelebrantima u slavljenju euharistije. Misno slavlje završilo je svečanim mladomisničkim blagoslovom, u kojemu su sudjelovali i Marko Dušak i Dejan Ilić, mladomisnici Požeške biskupije.

Večer uoči svetkovine, 28. lipnja nadbiskup Đuro predvodio je pjevanu liturgiju Prve večernje u đakovačkoj prvostolnici zajedno s nadbiskupom u miru Marinom, kanonicima, svećenicima, đakonima, bogoslovima, redovnicama te predstavnicima gradske vlasti i župljanima. Potom su u sjemenišnoj kapeli bogoslovi 5. godine priredili molitveno bdijenje uoči ređenja devetorice subraće, tijekom kojega je duhovnik Bogoslovnoga sjemeništa mons. Karlo Višaticki održao prigodan nagovor.

– FOTOGALERIJA – M. Kuveždanin