Cvjetnica u Brodskom Varošu

BRODSKI VAROŠ (TU) – Nedjelju Muke Gospodnje – Cvijetnicu novoimenovani pomoćni biskup Đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić proslavio je u nedjelju, 14. travnja sa župljanina svoje rodne župe Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu.

Nakon blagoslova maslinovih grančica ispred kapele Srca Isusova, vjernici su u procesiji došli do župne crkve, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio biskup Ćurić. Na početku svoje homilije ukazao je na opasnost da naša liturgijska slavlja i zborovanja ostanu samo na onom izvanjskom te da dopuštamo da nas tek na površini zaokupljaju neki osjećaji svečanosti, lijepih tradicija i da nam je tome glavno ispunjenje. „Kršćanska nam poruka želi dati trajnu, osnovnu nit na kojoj se duhovno grade naši životi, naše prihvaćanje i razumijevanje sreće, radosti, životne ispunjenosti naših dana, naših nejasnoća, nedoumica… Jako je važan naš pogled na Isusa i onaj pravi iskreni doživljaj njegove blizine i zajedništva s njim“, rekao je među ostalim imenovani biskup Ćurić. Pojasnio je da smo u slušanju navještaja Isusove Muke pozvani razabrati značenje događaja našega spasenja i ne zaboraviti kako su u te događaje uključeni ljudi, i pojedinačno i zajednički.  

Vjernike je pozvao da razmatrajući Muku i Smrt Isusovu u ovom Velikom tjednu promišljaju o svom hodu za Isusom, odnosno da promišljaju jesu li naše misli, stavovi i svakodnevna djela u njegovoj blizini te je zaključio: „Na tom se gradi put one životne vjere, uvijek u otvorenosti u kojoj dopuštamo da nas Isus zahvati, obnovi, u patnji osnaži, rasvijetli naša razočaranja, očaj, da nadom obasja i naš strah od smrti, te da nikad ne zaboravimo Istinu da nas je Bog po Kristu u svojoj divnoj ljubavi otkupio najvećom cijenom, svojom mukom i smrću na križu“. B. Lukačević