Blagoslovljeni nadbiskupijski vinogradi i mlado vino

TRNAVA (TU) – „Okupljajući se svake godine ovdje na spomendan Sv. Vinka, slušamo Božju riječ koja progovara da smo, dok gospodarimo stvorenom stvarnošću, pozvani ostati sjedinjeni s Bogom. Uvijek iznova podsjećamo se da smo ovisni o Bogu, da je i priroda zajedno s čovjekom kristocentrična“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, predvodeći 22. siječnja, na blagdan Sv. Vinka, obred blagoslova nadbiskupijskih vinograda u Trnavi. 

Blagoslovu vinograda i mladoga vina nazočio je i nadbiskup u miru Marin Srakić, ekonom Nadbiskupije i upravitelj nadbiskupijskoga vinogradarskog gospodarstva Nedjeljko Čutura te veći broj svećenika, mještani Trnave, djelatnici gospodarstva te brojni ostali gosti.

„Svake godine dolazimo ovamo jer smo svjesni da se čovjek trudi, da smo pozvani uređivati ovu zemlju i učiniti je prekrasnim vrtom za obitavanje jer takvu ju je dragi Bog dao čovjeku. No, i čovjek i čitava stvorena stvarnost su kristocentrični, iz ruke Božje dolazimo, njemu idemo i mi duboko vjerujemo da je Bog onaj koji nam daje snagu, milost, razum, pamet, da napreduje tehnologija i da si pomognemo u obrađivanju i uređenju ove zemlje. U svemu tome trebamo voditi brigu da poštujemo Boga i njegove zapovijedi“, rekao je među ostalim nadbiskup Đuro.

Miroslav Bošnjak, voditelj proizvodnje i glavni enolog u Misnim vinima, brojnim okupljenim medijskim djelatnicima govorio je o proizvodnji vina i novim nasadima. Podsjetio je kako je na ovoj lokaciji u Trnavi pod nasadima 30 hektara. Jedan dio površine, oko 5 hektara, jesenas je iskrčen te se na proljeće očekuje „zanavljanje“ vinograda sortom Traminac, koja je inače glavna, odnosno najzastupljenija sorta u proizvodnji Misnih vina. Osvrnuvši se na prošlu godinu, rekao je da je u proljeće bilo nešto mraza koji je ostavio male štete na određenim lokacijama vinograda. Poslije je tijekom vegetacije bilo i leda, što je donijelo nešto umanjenje prinose, a tijekom ljeta je bilo izuzetno dugačko suho razdoblje, koje je također ostavilo traga na konačni proizvod. U vrijeme berbe vrijeme je bilo izrazito povoljno te je u podrume ušlo zdravo grožđe, koje je dalo vina koja po svojoj kvaliteti obećavaju.

Nakon blagoslova trsova i loze, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup Đuro blagoslovio je mlado vino, koje su nazočni imali prilike kušati. Riječ je o tramincu, chardonnayu, graševini i cabernet sauvignonu, vinima starim četiri mjeseca.

Istoga dana vlč. Zdenko Ilić blagoslovio je vinograde milosrdnih sestara sv. Križa, također u Trnavi, zazivajući Božji blagoslov na vinograde te moleći za lijepo vrijeme, potrebnu kišu i sunce, nužna sredstva i uspješan rad onih koji se brinu o vinogradima. Anica Banović