Blagoslov novog sjedišta Župe bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Novoizgrađeno župno sjedište s pastoralnim centrom i privremenom crkvom bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu blagoslovio je u  subotu 7. srpnja 2018. đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Vjernici su zajedno sa svećenicima u procesiji od dosadašnjeg bogoslužnog prostora u procesiji došli do novoizgrađenog župnog sjedišta i privremene crkve, gdje je po prvi puta slavljena euharistija pod geslom „Obradovah se kad mi rekoše: Hajdemo u Dom Gospodnji!“ Uz domaćeg župnika Tomislava Ćurića te još petnaestak svećenika slavlje je predvodio nadbiskup Srakić. Sudjelovanje puka u obredu blagoslova i liturgijskom pjevanju uz župni pjevački zbor animirao je generalni vikar mons. Ivan Ćurić.

Tijekom mise nadbiskup je blagoslovljenom vodom poškropio vjernike i sve prostore sjedišta i crkve, a posebno je blagoslovio svetište i oltar. Bio je to velik dan za tu najmlađu slavonskobrodsku župu, jer nakon devet godina života i djelovanja u iznajmljenim prostorima napokon imaju svoje prostore. Od 2016. godine, kada je položen kamen temeljac, gradili su složno tu građevinu, no još više gradili su živu Crkvu, koja je tako prepoznatljiva, što je potvrdio i nadbiskup Srakić.

Radosnim usklikom „Bogu hvala!“, više je puta na početku svoje homilije nadbiskup zahvalio Gospodinu za sve milosti koje je darivao toj Stepinčevoj župi, kao i za sve dobročinitelje koji su svoju dobrotu i darove ugradili u to sveto zdanje. Posebnu je zahvalu uputio prvom i sadašnjem župniku te župe Tomislavu Ćuriću, što je gradeći crkvu građevinu gradio i ono najvažnije – živu Crkvu.

„Ova nas crkva podsjeća da smo i mi hram Božji“, naglasio je među ostalim nadbiskup i poručio: „Naša vjera nije vjera žalosti, niti su naši sveci žalosni sveci. Ova crkva načinjena od kamena i drugoga materijala povezanoga među sobom, traži od nas da naše zajedništvo bude takvo da stvara novi način suživota. Ovdje je moguće pronaći povjerenje u život, ovdje svatko osjeća da je dar za druge, ovdje svatko uči otkriti u sebi i drugima crte Božjega lica, ovdje prijateljstvo postaje bratstvo, ovdje zajedničko djelo postaje sposobnost pomirenja i suradnje da se ostvari zajednički projekt oslobođenja od grijeha. Ako želimo da ovo mjesto postane mjesto života moramo biti oduševljeni, moramo biti čvrsto, a ne krhko kamenje…“

Župnik Ćurić zahvalio je svojim župljanima i ostalim donatorima koji su pomogli da se ovaj reprezentativni projekt nakon dvije godine gradnje i ostvario: Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Đurom Hranićem, župnicima Slavonskobrodskog dekanata i drugim svećenicima, Gradu Slavonskom Brodu na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Brodsko-posavskoj županiji i ostalim donatorima, projektantu i izvođačima radova.

Zahvalu župniku Ćuriću, koji je unatoč ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama gradio crkvu građevinu, a napose živu Crkvu, uime župljana uputio je vjeroučitelj Dalibor Velički, naglasivši kako se zahvaljujući župniku župa doista može dičiti Stepinčevim imenom i duhovnom baštinom.

I međusobno darivanje župnika, nadbiskupa i ostalih zaslužnih za taj projekt bio je tek mali znak zahvale i znak kako se unatoč svim poteškoćama zajedništvom može puno toga učiniti.

Župu bl. Alojzija Stepinca utemeljio je 23. kolovoza 2009. nadbiskup Marin Srakić. U početku se zajednica okupljala u malom iznajmljenom prostoru, a od 2011. u većem prostoru. Kamen temeljac za izgradnju župno-pastoralnog sjedišta, kojeg je blagoslovio papa Benedikt XVI., položio je 15. listopada 2016. godina nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Novo pastoralno sjedište sastoji se od dvije etaže. U prizemlju se nalazi privremena crkva. Uz nju je pastoralna i katehetska dvorana te drugi potrebni prostori. Na katu je smješten župnikov stan. Izgradnja prve faze omogućava redovito funkcioniranje župne zajednice, a u daljnjem je planu izgradnja župne crkve i župne kuće.

Brankica Lukačević