Blagdan sv. Valentina u Šumeću

ŠUMEĆE (TU) – Blagdan sv. Valentina proslavljen je u nedjelju, 17. veljače u Župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Šumeću kod Slavonskog Broda. Sv. Valentina u toj se župi slavi otkako postoji selo, još od 1660. Mještani su sagradili i kapelicu njemu u čast i nabavili svečev kip, koji tradicionalno prije mise nose u procesiji. Tu su tradiciju zadržali do danas te su i u nedjelju mladi župljani sa svećenicima prije mise u procesiji donijeli svečev kip u župnu crkvu, gdje je potom slavljena sveta misa. U koncelebraciji domaćeg župnika preč. Stjepana Sokolovića i vlč. Nikole Stupjaka, grkokatoličkog župnika u Kaniži, slavlje je predvodio fra Domagoj Šimunović, redovnik u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu.

Poticajna je i ohrabrujuća bila njegova homilija u kojoj je Evanđelje toga dana povezao sa svetim Valentinom. Naglasivši da je Krist sve kušnje podnio i pobijedio Sotonu jer je bio potpuno predan Bogu, a isto tako i sv. Valentin, posvjestio je da smo i mi kao kršćani pozvani svetošću svoga života slijediti Krista. Pojasnio je da je svetost moguće ostvariti ako doista živimo svoj sakramentalni život, ako se brinemo i služimo bližnjima, ako njegujemo zajedništvo te bez straha svjedočimo svoju vjeru u konkretnom životu. Upozorivši na kraju homiliji kako se, na žalost, današnje društvo više brine za zaštitu životinja, nego za nerođene, zazvao je na sve zagovor sv. Valentina.

Predvodeći trodnevnicu prvoga i drugoga dana, vlč. Pero Stanić, župnik u Slobodnici i vlč. Nikola  Stupjak, grkokatolički župnik u Kaniži vjernicima su posvjestili ono najbitnije na što smo u Korizmi pozvani, na pomirenje s Gospodinom, na molitvu, odricanje i činjenje dobra. Predvodeći misno slavlje na uočnicu proslave blagdana, župnik Sokolović je pročitao obrambeni govor bl. Alojzija Stepinca te pozvao svoje župljane da se uključe u veliko nadbiskupijsko hodočašće u Zagreb i Krašić 3. ožujka.

Povodom Valentinova vjernici Šumanovaca su u nedjelju 11. veljače po prvi put priredili koncert u čast sv. Valentina. Poslije popodnevne mise koju je predvodio župnik Sokolović nastupilo je deset KUD-ova koji su otpjevali  po dvije marijanske pjesme. Kao domaćini prvi je nastupio župni zbor „Ljiljani“ iz Šumeća, a potom su nastupile pjevačke skupine: KUD-a Posavac Kaniža – „Posavke“, MPS „Baje“ iz Ivanovca, ŽPS „Veseli Slatinčani“, MPS Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, ŽPS „Šokice“ iz Slobodnice, KUD „Brodski biseri“, MPS „Berislavić“ iz Novog Grada, PS „Zadubravke“ iz Zadubravlja te PS „Šokadija“ iz Šumeća. U znak sjećanja na taj lijepi događaj svakome je KUD-u uručio zahvalnice predsjednik domaćeg KUD-a Šokadija Zoran Sokolović. U pozdravnom govoru voditelj istoga kuda Josip Andraković  iskazao je svoju želju da to ubuduće postane tradicija. B. Lukačević