Blagdan sv. Ane i blagoslov tvrđavske kapele

SLAVONSKI BROD (TU) – U dugoj tradiciji štovanja sv. Ane, vezanoj uz Tvrđavu u Slavonskom Brodu, ovogodišnja je proslava blagdana sv. Ane bila posebna. Predvodeći u četvrtak 26. srpnja na Svetičin blagdan svečano euharistijsko slavlje, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić blagoslovio je ponovno podignutu tvrđavsku kapelu, te je tim činom stavio u funkciju bogoštovlja.

Uz domaćeg župnika župe Gospe Brze Pomoći i dekana Ivana Lenića, suslavili su mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije te sedmorica brodskih župnika i domaćih sinova. Nekoliko svećenika bilo je vjernicima na raspolaganju za ispovijed. Među brojnim nazočnim vjernicima bili su predstavnici grada Slavonskog Broda na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Teom Tomas, policije na čelu s načelnikom Antunom Valićem, te braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata.

Kapela je ponovno podignuta zauzimanjem grada Slavonskog Broda kao vlasnika Tvrđave, u njezinom središtu, na temeljima prvotne iz 1743., a srušene od komunističkih vlasti 1947. godine. Posebnim ugovorom povjerena je 2015. na korištenje župi Gospe Brze Pomoći, jer se nalazi na njezinu području. U pozdravnom govoru domaći župnik Lenić je naglasio kako tim vjerničkim sabiranjem o blagdanu sv. Ane usred zidina brodske Tvrđave dotičemo drevnost naše povijesti, ali i njezinu neprekidnu prožetost kršćanskom vjerom, nadasve darom Kristova spasenja koje je uvijek – do danas – neuništiva snaga našega postojanja.

„Znamen svega toga je ova ponovno podignuta kapela u srcu brodske Tvrđave… Ona svjedoči da je Kristovo spasenje, koje se u njoj slavilo i primalo, bilo vrelo tolikima u vremenu otomanske vlasti na našim prostorima, kao i obrane od daljnje turske najezde, te u vremenima koja su uslijedila za dvaju svjetskih ratova i poslije njih, za Domovinskoga rata i do nas danas… Zato nas raduje da će ova kapela, podignuta zalaganjem grada Slavonskoga Broda i nastojanjem odgovornih u njemu, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, a povjerena – suglasnošću i drugim potporama našega Nadbiskupskoga ordinarijata u Đakovu, te nadbiskupa Marina i Đure – područnoj župi Gospe Brze Pomoći i njezinim svećenicima, čijom su brigom ostvareni završni radovi i oprema do današnjega stanja, danas biti blagoslovljena i stavljena u službu bogoštovlja“. Dodao je kako će ona biti dijelom za župne potrebe, a ponajviše za nadžupna okupljanja mladih, braniteljskih i stradalničkih udruga, policije, te svih vjernika prigodom državnih, županijskih i gradskih blagdana, drugih spomena iz Domovinskoga rata, te za njoj primjerena kulturna zbivanja.

Znakovito je bilo vidjeti za središnjim ulaznim vratima kapele veliki vijenac s papinskom zastavom, zatim mladiće odjevene u odoru brodskih husara s bakljama, te pripadnike branitelja i policije s državnom, gradskom i brigadnim zastavama. Dvije djevojke u slavonskim narodnim nošnjama, nakon župnikova pozdrava, predale su mu slavonski ručni rad i cvijeće.

Na samom početku mise nadbiskup Marin predvodio je obred blagoslova kapele uz pjevanje psalma „U dom ćemo Gospodnji radosno ići“. „Koliko hrvatski narod časti Blaženu Djevicu Mariju i štuje njezinu majku sv. Anu dokazuju crkve i kapele podignute njima u čast. Tako ih je u Hrvatskoj 250 podignuto Mariji u čast, a 150 u čast sv. Ane“, ustvrdio je na početku homilije nadbiskup Srakić. Nabrajajući čemu je sve sv. Ana zaštitnica, on je istaknuo da ta tvrđavska ljepotica nije podignuta samo u čast sv. Ane, nego i svim čestitim ženama i majkama te ih sve pozvao da se uvijek utječu toj velikoj svetoj ženi.

Citirajući Sveto pismo koje govori o dostojanstvu žene nadbiskup je naglasio kako je žena sunce obitelji te ima važnu ulogu u odgoju djece. „Crkva je ustanovljenjem ovoga blagdana htjela počastiti bezbrojne neznane junakinje naših kuća, Crkve i društva, žene i majke, koje ostaju nepoznate i nepriznate kao osobe u svojoj ličnosti i svome radu. Ovaj je blagdan kanonizacija svih čestitih žena i majki čiji veliki i nezamjenjiv doprinos za obitelj muževi često ne priznaju“, rekao je među ostalim nadbiskup te na kraju zahvalio svim majkama i ženama koje svojim radom, žrtvom, molitvom… čine ovaj svijet boljim i plemenitijim. Muškarce je pozvao da poštuju i cijene žene kako bi mogle hrabro nositi svoje životne teškoće i iskušenja.

U predvečerje toga dana župnik Lenić priredio je prigodni povijesno-glazbeno-molitveni susret vjernicima uz mogućnosti razgledavanja unutrašnjosti uređene kapele. Prigodnim glazbenim točkama program je obogatila Paulina Kovačević, studentica gitare 5. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Župnik je iznio zanimljivi povijesni prikaz o gradnji, ulozi, opremljenosti i događanjima uz bivšu tvrđavsku kapelu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji Pomoćnice, a uz koju se kasnije – napose s prestankom Vojne krajine – razvijalo štovanje sv. Ane, obnovljeno u novije doba. Posebno je citirao zapisnike kanonskih vizitacije, kroniku Franjevačkoga samostana i druge crkvene izvore. Susret je završio molitvom prema obredu blagoslova crkvenih zdanja. B. Lukačević