Blagdan Gospe žalosne u slavonskobrodskoj franjevačkoj crkvi

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospe žalosne svečano je u utorak, 15. rujna proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje u koncelebraciji fra Siniše Pucića predvodio je gvardijan fra Klaudio Milohanović.

U prigodnoj homiliji fra Klaudio je naglasio kako je još od srednjeg vijeka kršćanska pobožnost nabrojila sedam događaja koji su bili uzrokom Marijinih žalosti, pa se ona slavi kao Gospa od sedam žalosti. Te žalosti su: Šimunovo navještenje Marijinih žalost, Bijeg u Egipat, Isus se kao dvanaestogodišnji dječak u Jeruzalemu, bez znanja roditelja, zadržao u hramu, Marijin susret s Isusom na križnom putu, Marijine boli dok su Isusa pribijali na križ, Skidanje s križa te Isusov pogreb.

„Blažena je Djevica platila našu otkupninu kao jaka žena, puna samilosne ljubavi prema kršćanskom puku. Kakvu ljubaznu Majku imamo! Oblikujmo se prema svojoj Majci i nasljedujmo je u njezinoj ljubavi. Imala je toliko sućuti prema dušama da nije ništa držala do bilo kojeg vremenskog gubitka, ni do kakve tjelesne patnje. Otkupljeni smo uz veliku cijenu“, neke su od poruka fra Klaudija, koji je na kraju mise predvodio litanije Gospi žalosnoj kod njezina oltara postavljenog u kutu crkve. B. Lukačević