Biblijska tribina pod vodstvom dr. s. Silvane Fužinato

OSIJEK (TU) – „Što tražite? prve su Isusove riječi u Ivanovu evanđelju. I upućene su čovjeku! U Isusu Kristu i njegovu Što tražite? Ivan prikazuje Boga koji traži čovjeka želeći s njim uspostaviti odnos“, rekla je dr. s. Silvana Fužinato na biblijskoj tribini održanoj 8. siječnja u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek na temu „Što tražite? (Iv 1, 38)“.

Nakon što su u proteklim susretima sudionici promišljali o čovjeku kao biću dijaloga, biću odnosa i o svemu onome što dovodi do poteškoća i prekida komunikacije, kao i o načinu ponovne uspostave odnosa, ovoga puta s. Silvana uvela je u promišljanje o čovjekovu odnosu s Bogom. Na temelju ulomka iz Ivanova evanđelja (Iv 1, 35-39) koji opisuje Isusov susret s prvim učenicima, prisutni su razmišljali o Bogu koji dolazi ususret čovjeku uspostavljajući s njim dijalog i pozivajući na dubok odnos koji zahvaća cjelokupnu čovjekovu egzistenciju.

Evanđelist Ivan u svom ulomku prikazao je čitatelju jedan projekt – put sastavljen od različitih temeljnih etapa: čuti, vidjeti, slijediti, ostati, reći. „Riječ je o putu svih onih koji vjeruju u Isusa, a potrebno ga je više puta iznova započeti. To je put koji nije lutanje amo tamo nego hod s Iščekivanim. Put koji postaje blizina i dijeljenje, pomoć i iščekivanje zajedničkog cilja. Učenici koji su čuli Ivanovo svjedočanstvo i vidjeli Jaganjca Božjega, slijedili su Ga i ostajući kod Njega pronašli su Mesiju. Činjenica da su ga pronašli omogućuje im ne samo da ostanu kod Njega nego i da postanu i navjestitelji i svjedoci Njegove prisutnosti, jer kada se jednom stupi u dijalog s Riječju koja je izašla iz tišine ne može se više šutjeti. Utjelovljena Riječ u čovjekovu srcu potiče ga da svoje iskustvo podijeli s drugima“, pojasnila je dr. S. Fužinato i prisutne potaknula da i sami odgovore na pitanje Što tražite? koje Isus upućuje čovjeku svakoga vremena, ne zbog toga što ne bi znao što traži i za čim ili kim čezne nego zbog toga što želi ući u dijalog, u odnos s čovjekom. Biblijsku tribinu organizirao je Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, a nazočio je i predstojnik, mons. dr. Vladimir Dugalić. M. Kuveždanin