“Biblijski ponedjeljak” na temu „Evanđelje po Mateju“

OSIJEK (TU)  – „Biblijski ponedjeljak“ pod vodstvom doc. dr. s. Silvane Fužinato, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ održan je 7. siječnja u pastoralnim prostorijama Vikarijata Osijek na temu „Evanđelje po Mateju“.

Po riječima doc. dr. S. Fužinato Evanđelje po Mateju zvano je još i „Evanđelje ispunjenja“.  Simbolizira ga čovjek jer započinje rodoslovljem Isus Krista i njegovim zemaljskim podrijetlom te, s obzirom da donosi i prikaz Isusova djetinjstva, simbol anđela koji se javlja Josipu u snu. „Nijedno evanđelje nije toliko korišteno u liturgiji i toliko tumačeno kao Matejevo evanđelje. Zašto? Jer sadrži jako puno Isusovih pouka u 28 poglavlja. Markovo za usporedbu ima 16 poglavlja, a u odnosu na Luku puno je sistematičniji i didaktički strukturiran te kao takav najprikladniji za crkvene kateheze”.

„Koji su vodeći teološki motivi Matejevog evanđelja? Prije svega ispunjenje Pisama na koje ukazuje 11 citata u cijelom tekstu. Za Mateja cijela je povijest teološka s Bogom koji je prisutan. Kako je vodio Narod putem spasenjskog nauma tako sada vodi Sina. Stari i Novi zavjet su u dinamici; Zakon iz Starog zavjeta ima ispunjenje u Isusu Kristu, a Isus daje smisao Bogu koji se objavio u Starom zavjetu“, objasnila je predavačica. Tu su još i motivi Davidovski mesija, ekklèsia, te pojam bratstva.

Zanimljivo je i da pisac nije bio Matej apostol nego možda neki njegov učenik. “Taj pisac je iz 2. ili 3. generacije učenika. Budući da ima dobar grčki možda je iz zajednice koja živi u dijaspori“, zaključila je sestra Silvana o porijeklu pisca Evanđelja.

Novost Evanđelja po Mateju jest Mesija koji je raspet i ponizan, a kojega židovi ni danas ne mogu prihvatiti. Taj Mesija ne ukida nego nadilazi poimanje koje židovi imaju, naglasila je, između ostaloga s. Silvana. Biblijskoj tribini nazočio je i predstojnik Instituta za novu evangelizaciju mons. dr. Vladimir Dugalić te najavio da će se sljedeći „Biblijski ponedjeljak“ održati 28. siječnja s početkom u 19:30 sati na temu „Blaženstva“. Marko Grgić