“Zlatni cekin” potpisao vrijedan ugovor

SLAVONSKI BROD (TU) – „Zlatni cekin“, poliklinika za rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju u Slavonskom Brodu i Ministarstvo regionalnog razvoja RH od novca iz europskih fondova potpisali su 3. srpnja 2020. ugovor vrijedan 500.000 kn.

Za postavljanje zvučne izolacije u 17 kabineta, 2 ambulante, 2 učionice i 3 ureda dobiveno je 300.000kn, a za početak dogradnje prostora za rad s djecom sa znakovima autizma predviđeno je 200.000 kn.

Zlatni cekin sagrađen je prije 27 godina od montažnih elemenata s tankim unutarnjim pregradama, tj. limenim panelima koji su debljine 5 cm i ispunjeni purpen-pjenom. Ovom pomoću bolje će biti izolirane unutarnje prezide i bit će također ugrađena bolja vrata jer su sadašnja tanka i od aluminijskih profila pa se kroz njih čuje plač djece, što znatno ometa rad u drugim kabinetima. Zbog slabe akustične izolacije djeca imaju problema koncentrirati se na rad stručnog osoblja što i osoblju  predstavlja dodatni napor u radu.

Ravnatelj „Zlatnog cekina“ fra Ilije Jerković je uime djece s teškoćama i njihovih roditelja zahvalio brojnim dobrim ljudima za njihovu pomoć i podršku radu Centra, ali i osoblju za njihov stručni rad i veliku strpljivost.

„Ova će pomoć unaprijedit kvalitetu našega rada. Posebno smo radosni što je humanost i dobrota pomogla da se još krene i s dogradnjom sjevernog dijela našega prostora kako bismo mogli, uz pacijente koji nam sada dolaze, što prije uključiti i veći broj djece sa znakovima autizma, koja su na listi čekanja. Na tu nakanu dobili smo početna sredstva u iznosu 200.000 kn da krenemo s gradnjom. Neke se stvari u životu mogu odgoditi pa kasnije nadoknaditi, ali ako se djeci s teškoćama na vrijeme ne pruži stručna pomoć to se pak teško može nadoknaditi. Projekt i dozvolu za dogradnju novih 520m2 imamo, tako da uskoro možemo krenuti i s gradnjom. Malen je ovo iznos, ali smo zahvalni jer što god se započne i završit će se, a što se ne započne neće se ni završiti. Da nismo prije 27 godina krenuli s ovim radom, ne bismo danas imali ni ovo što sada imamo“, pojasnio je ravnatelj o. Jerković, a objavila je Franjevačka provincija Bosne Srebrene na svojim stranicama.

Svaki dan u „Zlatnom cekinu“ prisutno je više od 200 djece s teškoćama u razvoju koja dolaze na preglede, terapije ili su uključeni u neke programe. S njima radi oko 60 djelatnika. Pacijenti su djeca sa šireg područja iz nekoliko okolnih županija. Prema riječima fra Ilije, naglasak u radu stavljen je na ranu dijagnozu, ranu rehabilitaciju i ranu socijalizaciju djece s teškoćama u razvoju kako bi se djeca s teškoćama što bolje pripremila za školu i život i što bolje pomoglo njihovim roditeljima. „Kroz 27 godina našega rada pomogli smo do sada tisuće djece. Ova pomoć sve nas ispunja radošću i kao znak podrške našem radu. Konačno je došla na red i velika lista djece sa znakovima autizma koja čekaju da se mogu uključiti na vježbe. Nadamo se da gradnja neće dugo trajati“, ističe fra Ilija Jerković. IKA