Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir

Poziv na sudjelovanje u molitvi za jedinstvo i mir: Milijun djece moli zajedno

I ove godine u Hrvatskoj će se održati inicijativa “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, koje je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi (“Kirche in Not”).

Tom je prigodom iz Nadbiskupijskog katehetskog ureda upućeno pismo svim vjeroučiteljima s pozivom da se i ove godine uključe u aktivno sudjelovanje u ovu inicijativu koju vide kao korisnu, a njezino promicanje preporučuju prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze (djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost, solidarnost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…).

Promicatelji inicijative bi, stoga, trebali biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući ih za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.

Ostvarenje molitve svake je godine predviđeno za 18. listopada. Ove je godine papa Franjo posvetio mjesec listopad Misijama, molitvi za misijsko poslanje Crkve i sve misionare. Poseban naglasak stavljen je na osobno misijsko poslanje svakog kršćanina.Tu su nakanu na poseban način uključili i promicatelji ove inicijative. Organizatori su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi, koja je prema riječima pape Franje „duša svih misija“, u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme. No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana. 

U prilogu su letak i plakat, kao i pisma koja prate navedenu zajedničku molitvu.

Letak

Plakat

Pismo

Pismo djeci