4. Zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“

OSIJEK (TU) – Ovogodišnje 4. Zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ započelo je misnim slavljem na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, 9. lipnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Hod će trajati 75 dana, pješačit će se 1700 km, a prvi dio glavne rute odvija se na području Đakovačko-osječke nadbiskupije od 9. do 15. lipnja. Hodočasnici će prijeći 150,3 km od Osijeka do Aljmaša, Vukovara, Vinkovaca, Vođinaca, Đakova, Svilaja i Slavonskog Broda.

Ove godine glavnoj ruti dodane su i četiri priključne rute, a jedna od njih krenula je iz Gunje odnosno svetišta Šumanovci do Drenovaca, Vrbanje, Otoka, Komletinaca, Ilače, Tovarnika i Vukovara. Hodočasnici na toj ruti, dugoj 82 km, hodati su počeli dan ranije, u petak 8. lipnja. Toga dana sudjelovali su na misnom slavlju u Vrbanji tijekom kojega je blagoslovljena i zastava hoda, a 10. lipnja u Vukovaru su se priključili glavnoj ruti.

Ove godine „Marijanski zavjet za Domovinu“ dobio je i međunarodni karakter jer će 7. srpnja krenuti i hodočasnici s prve međunarodne priključne rute iz marijanskog svetišta Monte Grisa u Italiji te će nakon prolaska Italijom i Slovenijom ući u Hrvatsku i hodati do Trsata (Rijeka). Tu će se priključiti glavnoj ruti 11. srpnja. Predviđeno je da hod završi 22. kolovoza u Dubrovniku. www.marijanskizavjet.hr (foto: FB: Marijanski zavjet za Domovinu)