30. obljetnica djelovanja Zajednice „Novo srce“

SLAVONSKI BROD (TU) – Katolička molitvena zajednica „Novo srce“ u Slavonskom Brodu proslavila je u ponedjeljak, 25. lipnja 30. obljetnicu svoga djelovanja. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju predvodio je domaći župnik o. Josaphat Mosha, CSSp., novi duhovnik Zajednice. Suslavili su vlč. Miro Tomas, duhovnik Pokreta Božjeg milosrđa te svećenici Andrija Djaković,  Ivica Tolla i o. Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.

Vlč. Tomas pročitao je i suglasnost za djelovanje ove Zajednice kao privatnog vjerničkog društva na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, koje je u siječnju ove godine dao nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Kako je od početaka bio prisutan i pratio Zajednicu „Novo srce“, u prigodnoj homiliji vlč. Tomas naglasio je važnost prepoznavanja djelovanja Duha Svetoga, koji se prvotno očituje kroz izgrađivanje međusobnog zajedništva – jedinstva. Podsjetivši ih da se i Isus za svoje javno djelovanje pripremao 30 godina, vlč. Tomas poručio im je da je i za njihov daljnji rast u vjeri i plodonosno djelovanje u Crkvi najvažnije imati pouzdanje u Boga, poslušnost Božjoj Riječi, Crkvi, biskupima, poticajima Duha Svetoga te ispravnu pobožnost, poniznost i požrtvovnost. Poslije mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Tolla.

Voditelj Zajednice „Novo srce“ Miro Rubil, otac osmero djece, iznio je kratki osvrt djelovanja te zajednice koja je osnovana 1988. na inicijativu nekolicine vjernika. Zajednica trenutno broji pedesetak članova, među kojima je dosta mladih. Na svojim redovitim susretima mole za domovinu, obitelj i druge potrebe pojedinaca, organiziraju seminare i duhovne obnove. Dosada su se okupljali u nekoliko župa, a sada u Župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju, gdje je župnik njihov duhovnik, o. Mosha. B. Lukačević