3. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu

Pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti” 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu održati će se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić uputio je obiteljima i župama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji poziv i poticaj na ovaj susret, koji prenosimo u cijelosti:

Drage obitelji – supružnici, očevi i majke, djeco i mladi! Draga braćo svećenici – župnici i župni upravitelji!

U svojim srcima uvijek iznova otkrivamo i prepoznajemo posebno snažan poziv na ljubav prema obiteljima. Pred njezinom stvarnošću sasvim nam prirodno naviru osjećaji zahvalnosti jer smo iz njezina krila pozvani u život i došli na svijet. Tu prirodnu zahvalnost kršćanska nam vjera još više produbljuje, prepoznajući u braku i obitelji otajstvo Božjeg života i njegove ljubavi, čime se još snažnije uzdiže dostojanstvo svakog ljudskog bića, stvorena na Božju sliku i rasvijetljena njegovim utjelovljenjem u osobi Bogočovjeka, Isusa Krista. Sjetimo se kako smo prije 15 godina, tj. 2003. godine u svojoj sredini s velikom radošću dočekali papu sv. Ivana Pavla II. Tadašnji je njegov pohod našoj domovini obilježilo geslo: „Obitelj – put Crkve i naroda“. On nas je posebno snažno poticao na ljubav prema obiteljima, podsjećajući nas da „ljubiti obitelj znači poštivati njezine vrednote i mogućnosti, (…) ali i upoznati opasnosti i zla koja je ugrožavaju“, ukazujući da živimo u vremenu u kojem upravo obitelji „treba vratiti samopouzdanje i svijest o vlastitim bogatstvima i poslanju koje joj je Bog povjerio“ (usp. FC, 86). U tom je ozračju rasla i spoznaja u našoj Nadbiskupiji te smo upravo brak i obitelj stavili među ‘prioritete’ sveukupnog pastoralnog djelovanja u našim zajednicama.

Na tom su tragu i nacionalni susreti hrvatskih katoličkih obitelji: onaj prvi, s papom Benediktom XVI. 5. lipnja 2011. u Zagrebu, drugi 19. travnja 2015. na Trsatu te treći, na koji se sada pripravljamo, pod geslom: „Obitelj – izvor života i radosti“.

Predragi, od srca vas pozivam na hodočašće i sudjelovanje na 3. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu. Središnji dio susreta je u nedjelju, 16. rujna s euharistijskim slavljem u 10 sati. Domaćini susreta, Splitsko-makarska nadbiskupija, njezine župe i obitelji, pozivaju nas i očekuju velikodušna srca. Za nas koji smo zemljopisno malo udaljeniji omogućit će prenoćište i smještaj u svojim obiteljima. I to nam je tako lijep znak zajedništva što ga na susretu želimo iskusiti. Zbog praktičnih pitanja važno je planirati i prijaviti se na vrijeme.

Za obavijesti i praktične upute, kao i za postupak prijave hodočasnika-sudionika susreta iz naše Nadbiskupije zaduženi su Pastoralni centar i Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral braka i obitelji, na čelu s vlč. dr. Stanislavom Šotom. Stoga će svi župni i dekanatski uredi dobiti i poseban dopis Pastoralnoga centra s detaljnijim uputama za pripravu i organizaciju hodočašća.

Vas, dragi župnici i župni upravitelji, potičem da svoje župne zajednice, uz pomoć župnih suradnika za pastoral braka i obitelji, pravovremeno obavijestite o programu i značenju ovoga susreta te da bračne parove i obitelji potaknete na sudjelovanje. Vas, poštovani dekani, molim da u župama svoga dekanata, u suradnji s dekanatskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji, koordinirate aktivnosti animiranja, priprave i organizacije hodočašća u Split i Solin.

Dok vas od srca pozdravljam, za vas molim blagoslov i zaštitu svete Nazaretske obitelji.

Đuro Hranić, nadbiskup

Ured za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije svim dekanatskim i župnim uredima Nadbiskupije uputio je obavijesti i upute vezane uz Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu. Dopis možete preuzeti OVDJE.

 

Sve informacije o Susretu mogu se pronaći na mrežnoj stranici www.susretobitelji.hr.