25. obljetnica Župe Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju

BRODSKO VINOGORJE (TU) – Svetkovina Velike Gospe svečano je u četvrtak, 15. kolovoza 2019. proslavljena u Župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju. Mnogobrojni su se vjernici slijevali u župu, gdje se počevši već od ranih jutarnjih pa do večernjih sati na vanjskom oltaru, u parku ispred crkve, slavilo pet misnih slavlja. Središnja proslava srebrnog jubileja – 25 godina djelovanja ove župe bila je obilježena tijekom misnog slavlja u 10:30 koje je okupilo više od tisuću hodočasnika. Misu je predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, domaći sin. Suslavio je domaći župnik Krunoslav Karas, preč. Mato Gašparović, ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te domaći župnici u miru mons. Stjepan Belobrajdić i Stjepan Sokolović.

Biskup Ćurić na početku mise blagoslovio je sliku koja prikazuje Mariju s malim Isusom, a koja će od sada biti izložena na javno štovanje. Naslikao ju je 1894. brodski slikar Josip Muravić, a prigodom blagoslova u Brodskom Vinogorju na dar ju je od jedne obitelji dobio  vlč. Sokolović, koji sada u ovoj župi provodi umirovljeničke dane. Vlč. Sokolović dao je obnoviti sliku te ju je ovom prigodom darovao župi.

U znak sjećanja na ovaj srebrni jubilej, župljani Brodskog Vinogorja svom su biskupu Ćuriću darovali misnicu s likom Gospe Vinogorske, koju je odjenuo za ovu prigodu. Na početku homilije biskup je naglasio kako je svaka jubilarna godina – godina milosti Božje te  posvjestio koliko je dobrih djela utkano u tu dragu srebrnu župnu povijest. Podsjetio je kako je znakovito da je upravo ovo i godina 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa, koji je 1994. godine, kada je ovu župu osnovao, slavio i svoj zlatni svećenički jubilej.

Promišljajući o Mariji, koja je naš putokaz nade, i u kojoj prepoznajemo stvarnost i put svojih života, u homiliji je mons. Ćurić naglasio: „Gledajući Mariju proslavljenu, mi želimo u njoj prepoznati da Isus – rođen u njezinu krilu, za nas umro na križu i uskrsnuo – sve hoće privesti k sebi u puninu života, u vječnost, kako je prispjela i Marija, te je tako svakome od nas postala putokaz nade i utjehe. U tom nam raspoloženju odjekuju riječi Evanđelja, koje nas ne prepuštaju nekom naivnom pogledu, već upućuju na stvarno lice života i stvarnosti u kojoj sasvim konkretno prepoznajemo izazove i plodove zla, grijeha i smrti…“

U nastavku je posvjestio kako nas Marija vodi do izvora gdje ćemo otkriti svoje puno ostvarenje života i Božjega plana o našem spasenju. „Na Mariji, prvoj od svih ljudi, ostvarili su se plodovi spasenja i Kristova uskrsnuća. U ovoj župi mi od srca molimo Gospinu Srcu:  O srce Gospe Velike, ti Majko dobrog savjeta, vodi nas i uči da budemo ljudi što jasnijeg prepoznavanja onog što je u našem životu put svjetla i spasenja, od onoga što je put tame grijeha i zla.“ Upozorio je kako nam je u današnjem vremenu punom izazova potrebno mnogo pomoći i jasnoće, solidnijeg i cjelovitijeg razumijevanja i života, i kršćanske vjere.

Prisjećajući se samih početaka, vremena još prije osnivanja ove župe, župljanima je poručio: „Dragi župljani, vama posebno čestitam ovaj blagdan. Imati župu, uz nezamjenjivo zajedništvo u obitelji, znači imati još jedno posebno mjesto u kojem imamo priliku graditi svoj život natopljen Evanđeljem i rasti u iskrenom prihvaćanju i nasljedovanju Isusa, koji za sebe reče da je Put, Istina i Život.“ Posebno je zahvalio župljanima koji su se svojim trudom i angažmanom u osnivanju župe ugradili u njezin život te redovnicama Služavkama Maloga Isusa, koje u životu župe sudjeluju od njezinih samih početaka do danas.

Poručio im je da i dalje u svojoj župnoj zajednici obnavljaju svoj životni put, svoje poštenje, doživljavaju i otkrivaju snagu poziva na obraćenje, otkrivaju svoje dostojanstvo, darove, prepoznaju i svoje slabosti, krhkost i svoju prolaznost, da se pobožni u molitvi dožive blagoslovljenima, da duhovno napojeni s novom spremnošću žive svakodnevnicu te budu istinski kršćani, s Djevicom Marijom uvijek puni radosne nade.

Znakoviti su bili i prinosni darovi koje su na oltar donijeli s. Blaženka Lešić i župljani odjeveni u narodne nošnje, a prinijeli su: sliku župne crkve, matice, svijeću, kruh, vino i vodu… Svojim pjevanjem slavlje je uveličao Župni zbor predvođen s. Pavkom Dujmović.

Svečano je bilo i na misi u 17 sati na kojoj se i ove godine okupio velik broj djece s roditeljima. Predvodeći misu domaći župnik Karas na kraju je posebno blagoslovio djecu.

U sklopu Velikogospojinskih dana, koji su u župi trajali od 6. do 14. kolovoza, na misnim slavljima sudjelovalo je nekoliko brodskih župa sa svojim župnicima, a u nedjelju, 11. kolovoza poslije mise vlč. Sokolović održao je prigodno predavanje o osnivanju župe.

Župa u Brodskom Vinogorju nastala je od dijela Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu i Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju. Inicijativa je došla od vjernika. Kako nisu imali crkvu, prve mise početkom ratne 1991. slavljene su nedjeljom u 9 sati u Mjesnom domu, u kojem su se subotom slavili i svatovi. Kada je biskupija 1993. izdala dekret da se osniva župa počelo se intenzivno raditi na realizaciji terena za crkvu. Tako je odlukom biskupije 7. ožujka 1994. godina osnovana župa u Brodskom Vinogorju s titulom Velika Gospa. Gradnja župnoga doma započeta 1995. i završena 1999. Župom je do imenovanja župnika upravljao župnik iz Brodskog Varoša vlč. Stjepan Sokolović, a od 1. kolovoza iste godine prvim je upraviteljem župe imenovan vlč. Pavo Mađarević. Nakon župnika Markana Kormanjoša, župnom od prošle godine upravlja vlč. Krunoslav Karas. Od samih početaka u župi djeluju i Služavke Maloga Isusa. B. Lukačević