25 godina glazbom slave Boga

OSIJEK (TU) – U nedjelju 3. ožujka 2019. godine u osječkoj župnoj crkvi sv. Josipa Radnika večernje misno slavlje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a koncelebrirali su župnik vlč. Vladimir Delić, bivši župnik vlč. Florijan Kvetek, gvardijan kapucinskog samostana u Osijeku fra Ante Pervan i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković. Povod je bio srebrni jubilej – 25 godina djelovanja Pjevačkog društva svetoga Josipa Osijek koji je nastao u ovoj župi.

Nekoliko pjevača Društva i danas su članovi župnog zbora koji animira nedjeljnu misu. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi Društva. Bio je to i izraz zahvalnosti Bogu za postojanje i za sva duhovna bogatstva darovana Društvu koje je tijekom svog četvrt-stoljetnog postojanja obogatilo same članove Društva i njihove obitelji, ovu župnu zajednicu, a svom je gradu podarilo neprocjenjivo kulturno blago europske kršćanske, a napose hrvatske liturgijske baštine.

Nakon mise održana je svečana Skupština koju je vodila Maja Zorić. Nazočne je biranim riječima, uz zahvalu Gospodinu, prvo pozdravio predsjednik Društva Ivica Bošnjak. O djelovanju i rezultatima Društva govorio je tajnik Miroslav Klaić. Zbor je u 25 godina održao preko 300 nastupa (koncerti, misna slavlja, humanitarni nastupi, obljetnice, promocije i druge svečane prigode) i više od 1800 pjevačkih proba, što iznosi oko 125 dana provedenih pjevajući. Osobama i ustanovama zaslužnima za uspješno djelovanje Društva uručene su zahvalnice.

U okviru svečanosti pjevački je zbor promovirao svoj nosač zvuka (CD) pod nazivom 25 godina pjevamo Gospodinu. Posebnost CD-a je da sadrži 10 pjesama snimljenih krajem 2018. i 3 pjesme snimljene 1998. godine. Svečanost  je završila ugodnim domjenkom i druženjem uzvanika, prijatelja i članova Društva. Bogatu izložbu, uz vodstvo Maje Hmura, postavile su u kapelici župne crkve članice Društva. A. Penić i M. Klaić